Σε μια στιγμή αδυναμίας, όταν ο νους ταξιδεύει στου "απείρου τη νυχτιά", όταν οι κεραίες της ευαισθησίας είναι τεντωμένες και ο χείμαρρος των συναισθημάτων ξεχειλίζει, τότε αρκεί μία μικρή σπίθα δημιουργικής έμπνευσης, για να προκύψει κάτι το ευφάνταστο. Κάπως έτσι ξεκίνησε και η δημιουργία του συγεκριμένου ιστολογίου, με τη φιλοδοξία να αποτελέσει χώρο γόνιμης ανταλλαγής σκέψεων, διανοημάτων, εμπειριών. Στη βάση της προσπάθειας αυτής-που δεν διεκδικεί τα εύσημα του επαγγελματισμού-βρίσκεται η αγάπη για καθετί το ανθρώπινο, για κάθε μορφή πνευματικής δραστηριότητας που ανάγει τον άνθρωπο στη σφαίρα της αιωνιότητας και δεν τον αφήνει να χαθεί στη "σκόνη του χρόνου". Με όχημα, λοιπόν, την ευαισθησία, το όνειρο, τη φαντασία, ακόμη και την ψευδαίσθηση, ας ταξιδέψουμε σε έναν κόσμο που επιμένει να φέρει ακόμα τη σφραγίδα της γνησιότητας, του αλώβητου, του καθαρού, του άσπιλου και αμόλυντου από την πεζότητα και ρηχότητα της καθημερινότητάς μας!!!

Αντί καλωσορίσματος...

Τι νέοι που φτάσαμεν εδώ, στο έρμο νησί, στο χείλος
του κόσμου, δώθε απ' τ' όνειρο και κείθε απ' τη γη!

Κ. Καρυωτάκης, Ελεγεία και Σάτιρες

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Κυριακή, 10 Ιουνίου 2012

Ελευθερία: Το πραγματικό ελληνικό θαύμα


   Βιώνουμε μία κρίσιμη συγκυρία, οικονομική, κοινωνική, πολιτική, που αναπόφευκτα μας φέρνει προ των ευθυνών μας. Είναι η ώρα να επιχειρήσουμε μία καταβύθιση στα άδυτα την ιστορικής μας μνήμης, να επαναπροσδιορίσουμε το ρόλο μας ως έθνος και να αναζητήσουμε την κυρίαρχη ταυτότητα του λαού μας που μαρτυρά την αδιάσπαστη ιστορική συνέχειά του. Κι αν δεν μπορούμε να το κάνουμε εμείς, έχουν φροντίσει να το κάνουν για λογαριασμό μας άνθρωποι που έχουν συνδέσει το όνομά τους με τις πιο λαμπρές σελίδες του νεοελληνικού πνεύματος, όπως ο συγγραφέας Νίκος Καζαντζάκης. 

   Στην τελευταία του συνέντευξη ομολογεί-με γνήσιο πάθος, ορμητισμό και ειλικρίνεια-ότι η μοίρα της ελληνικής φυλής είναι συνυφασμένη με τους αγώνες για τη μεταμόρφωση της δουλείας σε ελευθερία. Αυτή τη μοίρα του λαού μας αποτυπώνει στα έργα του, αυτός ο ζηλωτής της ελευθερίας, ο ουμανιστής και ιδεαλιστής συγγραφέας. Αξίζει να ακούσουμε τα λόγια του και να παραδειγματιστούμε, εμείς οι "νεοφώτιστοι".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...