Σε μια στιγμή αδυναμίας, όταν ο νους ταξιδεύει στου "απείρου τη νυχτιά", όταν οι κεραίες της ευαισθησίας είναι τεντωμένες και ο χείμαρρος των συναισθημάτων ξεχειλίζει, τότε αρκεί μία μικρή σπίθα δημιουργικής έμπνευσης, για να προκύψει κάτι το ευφάνταστο. Κάπως έτσι ξεκίνησε και η δημιουργία του συγεκριμένου ιστολογίου, με τη φιλοδοξία να αποτελέσει χώρο γόνιμης ανταλλαγής σκέψεων, διανοημάτων, εμπειριών. Στη βάση της προσπάθειας αυτής-που δεν διεκδικεί τα εύσημα του επαγγελματισμού-βρίσκεται η αγάπη για καθετί το ανθρώπινο, για κάθε μορφή πνευματικής δραστηριότητας που ανάγει τον άνθρωπο στη σφαίρα της αιωνιότητας και δεν τον αφήνει να χαθεί στη "σκόνη του χρόνου". Με όχημα, λοιπόν, την ευαισθησία, το όνειρο, τη φαντασία, ακόμη και την ψευδαίσθηση, ας ταξιδέψουμε σε έναν κόσμο που επιμένει να φέρει ακόμα τη σφραγίδα της γνησιότητας, του αλώβητου, του καθαρού, του άσπιλου και αμόλυντου από την πεζότητα και ρηχότητα της καθημερινότητάς μας!!!

Αντί καλωσορίσματος...

Τι νέοι που φτάσαμεν εδώ, στο έρμο νησί, στο χείλος
του κόσμου, δώθε απ' τ' όνειρο και κείθε απ' τη γη!

Κ. Καρυωτάκης, Ελεγεία και Σάτιρες

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Παιδείας το ανάγνωσμα...


Οι παλινδρομήσεις στο χώρο της παιδείας δεν έχουν τέλος, με τους μαθητές της Α΄ Λυκείου να καλούνται να προευθούν προς το άγνωστο με βάρκα την ελπίδα και τους καθηγητές να βγάλουν το φίδι από την τρύπα, επιστρατεύοντας τα εναπομείναντα αποθέματα υπομονής. Το νέο σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση εξακολουθεί να παραμένει μετέωρο-θλιβερό απότοκο της περιρρέουσας ατμόσφαιρας που καλλιεργεί το φόβο και την ανασφάλεια για το μέλλον-με τους προσεχείς μήνες να θεωρούνται ιδιαιτέρως κρίσιμοι για τις εξελίξεις στον εκπαιδευτικό χώρο.
Αφορμή για το ξετύλιγμα των σκέψεών μου στάθηκε ένα δημοσίευμα που υπέπεσε σήμερα στην αντίληψή μου αναφορικά με το νέο εξεταστικό σύστημα, το οποίο και σας παραθέτω αυτούσιο. Τα σχόλια δικά σας...



Πανελλαδικές και Νέο Λύκειο με σφραγίδα Μπαμπινιώτη

Νέο σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ με συναίνεση της ΝΔ προωθεί η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου.
Επιδιώκοντας να γίνει η μοναδική υπουργός των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου που θα κάνει το… «νταμπλ» της διακομματικής συναίνεσης και στην ανώτατη και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, η υπουργός Παιδείας έδωσε την «καυτή πατάτα» του εξεταστικού σε βετεράνο από την «ομάδα» των αντιπάλων της, πρώην πρύτανη Γιώργο Μπαμπινιώτη.
Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, ο κ. Μπαμπινιώτης αποδέχθηκε πρόταση της κας Διαμαντοπούλου να διαμορφώσει και να παραδώσει άμεσα (εντός τους προσεχούς 10ήμερου) σχέδιο του νέου συστήματος πρόσβασης στα ΑΕΙ που έχει προαναγγελθεί ότι θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά το 2014.
Νέο Λύκειο με αλλαγές και κατάργηση των κατευθύνσεων
Η μεγαλύτερη δυσκολία την οποία καλείται να αντιμετωπίσει ο πρώην πρύτανης είναι ο συγκερασμός του σχεδίου για το Νέο Λύκειο.
Ο κ. Μπαμπινιώτης έχει ταχθεί υπέρ της κατάργησης των κατευθύνσεων στο Λύκειο και την καθιέρωση πολλών επιλογών, σε πλήρη αντίθεση με το σχέδιο Διαμαντοπούλου που επαναφέρει τη δομή των δεσμών και κόβει από τη ρίζα τα μαθήματα επιλογής που προκαλούν «σπατάλη» υποδομών και εκπαιδευτικού προσωπικού».
Παράλληλα, ο πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του ΕΣΥΠ προτείνει να διενεργούνται οι Πανελλαδικές δύο ή και τρεις φορές το χρόνο για να έχουν οι υποψήφιοι τη δυνατότητα να βελτιώνουν τις επιδόσεις τους.
Διαβουλεύσεις με συναίνεση ΝΔ
Ο αρχικός προγραμματισμός του υπουργείου Παιδείας προέβλεπε την κατάθεση νομοσχεδίου για το γενικό Λύκειο, το τεχνολογικό Λύκειο και το σύστημα πρόσβασης μέχρι το τέλος του 2011.
Οι πολιτικές εξελίξεις, όμως, έσβησαν όλα τα χρονοδιαγράμματα και άφησαν το νέο πρόγραμμα να εφαρμόζεται μόνο στην Α’ Λυκείου όπου δεν υπήρχε δρόμος επιστροφής.
Στο παρασκήνιο των διαβουλεύσεων, η κα Διαμαντοπούλου έχει καλή επικοινωνία και «χημεία» με τον υπεύθυνο του τομέα Παιδείας της ΝΔ Άρη Σπηλιωτόπουλο, με τη ΝΔ να συναινεί στην επιλογή Μπαμπινιώτη μετά τη συνάντηση που είχε η υπουργός Παιδείας με τον γραμματέα του κόμματος της Συγγρού Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...