Σε μια στιγμή αδυναμίας, όταν ο νους ταξιδεύει στου "απείρου τη νυχτιά", όταν οι κεραίες της ευαισθησίας είναι τεντωμένες και ο χείμαρρος των συναισθημάτων ξεχειλίζει, τότε αρκεί μία μικρή σπίθα δημιουργικής έμπνευσης, για να προκύψει κάτι το ευφάνταστο. Κάπως έτσι ξεκίνησε και η δημιουργία του συγεκριμένου ιστολογίου, με τη φιλοδοξία να αποτελέσει χώρο γόνιμης ανταλλαγής σκέψεων, διανοημάτων, εμπειριών. Στη βάση της προσπάθειας αυτής-που δεν διεκδικεί τα εύσημα του επαγγελματισμού-βρίσκεται η αγάπη για καθετί το ανθρώπινο, για κάθε μορφή πνευματικής δραστηριότητας που ανάγει τον άνθρωπο στη σφαίρα της αιωνιότητας και δεν τον αφήνει να χαθεί στη "σκόνη του χρόνου". Με όχημα, λοιπόν, την ευαισθησία, το όνειρο, τη φαντασία, ακόμη και την ψευδαίσθηση, ας ταξιδέψουμε σε έναν κόσμο που επιμένει να φέρει ακόμα τη σφραγίδα της γνησιότητας, του αλώβητου, του καθαρού, του άσπιλου και αμόλυντου από την πεζότητα και ρηχότητα της καθημερινότητάς μας!!!

Αντί καλωσορίσματος...

Τι νέοι που φτάσαμεν εδώ, στο έρμο νησί, στο χείλος
του κόσμου, δώθε απ' τ' όνειρο και κείθε απ' τη γη!

Κ. Καρυωτάκης, Ελεγεία και Σάτιρες

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Ταξιδεύοντας με μια καρτ-ποστάλ...

"Ταξιδεύοντας με μια καρτ-ποστάλ" είναι ο τίτλος της έκθεσης με την οποία τα Γενικά Αρχεία Ν. Καρδίτσας συμμετέχουν στο διήμερο Φεστιβάλ ρετρό, που θα πραγματοποιηθεί στις 21 και 22 Νοεμβρίου στο χώρο του Παυσίλυπου.
Η έκθεση επιχειρεί μία καταβύθιση στα άδυτα του νεοελληνικού ψυχισμού, όπως αυτός αποτυπώνεται στις καρτ-ποστάλ που γνωρίζουν μεγάλη απήχηση μεταξύ των νέων της εποχής του Μεσοπολέμου.


Εικόνες γυναικών με τορνευτά σώματα και ροδοκόκκινα μάγουλα, που υμνούν την υπέρτατη ελληνική ομορφιά, αλλά αφήνουν και μια υπόνοια μύχιας ηδονής. Εικόνες ζευγαριών που ερωτοτροπούν γλυκά, ανταλλάσσοντας όρκους αιώνιας αγάπης μέσα από γλυκανάλατους στίχους. Πορτρέτα νεαρών κοριτσιών που ποζάρουν με χάρη, προσβλέποντας σε έναν επιτυχημένο γάμο. 

Εικόνες μιας άλλης εποχής, μιας εποχής που απογειώνει τον άνθρωπο και μας υπενθυμίζει ότι η αληθινή ομορφιά βρίσκεται στην απλότητα, ακόμη και αν αυτή μεταφράζεται σε έναν ρηχό συναισθηματισμό. Είναι μάταιο να επιχειρούμε μία αποτίμηση του παρελθόντος με βάση τα μέτρα και τα σταθμά της εποχής μας. Είναι προτιμότερο, όμως, να προσπαθήσουμε να την αντικρίσουμε με τα μάτια της ψυχής, να παρασυρθούμε στη δίνη του έρωτα, να συναισθανθούμε το μεγαλείο της ανθρώπινης ζεστασιάς κι ευαισθησίας, να ταξιδέψουμε στα "ονείρατα τα πρώτα", κατά τον προσφιλή στίχο ενός ποιητή του Μεσοπολέμου, του Κώστα Καρυωτάκη.

Ας ταξιδέψουμε, λοιπόν, με μια καρτ-ποστάλ!

Κυριακή Τσιτσιπά 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...