Σε μια στιγμή αδυναμίας, όταν ο νους ταξιδεύει στου "απείρου τη νυχτιά", όταν οι κεραίες της ευαισθησίας είναι τεντωμένες και ο χείμαρρος των συναισθημάτων ξεχειλίζει, τότε αρκεί μία μικρή σπίθα δημιουργικής έμπνευσης, για να προκύψει κάτι το ευφάνταστο. Κάπως έτσι ξεκίνησε και η δημιουργία του συγεκριμένου ιστολογίου, με τη φιλοδοξία να αποτελέσει χώρο γόνιμης ανταλλαγής σκέψεων, διανοημάτων, εμπειριών. Στη βάση της προσπάθειας αυτής-που δεν διεκδικεί τα εύσημα του επαγγελματισμού-βρίσκεται η αγάπη για καθετί το ανθρώπινο, για κάθε μορφή πνευματικής δραστηριότητας που ανάγει τον άνθρωπο στη σφαίρα της αιωνιότητας και δεν τον αφήνει να χαθεί στη "σκόνη του χρόνου". Με όχημα, λοιπόν, την ευαισθησία, το όνειρο, τη φαντασία, ακόμη και την ψευδαίσθηση, ας ταξιδέψουμε σε έναν κόσμο που επιμένει να φέρει ακόμα τη σφραγίδα της γνησιότητας, του αλώβητου, του καθαρού, του άσπιλου και αμόλυντου από την πεζότητα και ρηχότητα της καθημερινότητάς μας!!!

Αντί καλωσορίσματος...

Τι νέοι που φτάσαμεν εδώ, στο έρμο νησί, στο χείλος
του κόσμου, δώθε απ' τ' όνειρο και κείθε απ' τη γη!

Κ. Καρυωτάκης, Ελεγεία και Σάτιρες

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Με όπλο την ποίηση την εποχή της εκποίησης


Παγκόσμια ημέρα ποίησης η σημερινή και με μότο τους στίχους του Κ.Π. Καβάφη, "Εις σε προστρέχω τέχνη της ποιήσεως", πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Κύκλου Ποιητών, των περιοδικών Poetix και Ποιητικά, των εκδόσεων Μικρή Άρκτος και της αλυσίδας πολιτισμού Ιανός  πορεία δια-μαρτυρίας με αφετηρία το βιβλιοπωλείο Ιανός(Σταδίου 24), η οποία κορυφώθηκε με δρώμενα στην Πλατεία Συντάγματος(ύστερα από τρεις συμβολικές στάσεις για ανάγνωση ποιημάτων στη Σταδίου).
Πηγή: http://www.athinorama.gr 

Το ζητούμενο είναι να αποκρυπτογραφήσουμε το βαθύτερο νόημα που κρύβει ο συμβολισμός της ημέρας, ιδίως σε μία εποχή που στραγγαλίζει τον ποιητικό λόγο και τους δημιουργούς, εποχή οικονομικής, αλλά και πνευματικής αφαίμαξης. Το ίδιο ερώτημα επανέρχεται επίμονα και βασανιστικά: ποιός ο ρόλος της ποίησης και ποιά η θέση του ποιητή-δημιουργού. Οι απαντήσεις ποικίλουν ανάλογα με την οπτική γωνία θεώρησης. Επέλεξα εκείνες που εκφράζουν το προσωπικό μου όραμα για το ρόλο της ποίησης, αλλά και της διανόησης γενικότερα. Η πρώτη από ένα ποίημα του Γιάννη Ανδρικόπουλου, άοκνου υπηρέτη της λογοτεχνίας και της δημοσιογραφίας.  Η δεύτερη από έναν ποιητή-ορόσημο της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς, κορυφαίου εκφραστή του νεοϋπερρεαλισμού, του Μίλτου Σαχτούρη.


 
  

Ο στρατιώτης ποιητής

Δεν έχω γράψει ποιήματα
μέσα σε κρότους
μέσα σε κρότους
κύλησε η ζωή μου

Τη μιαν ημέρα έτρεμα
την άλλη ανατρίχιαζα
μέσα στο φόβο
μέσα στον φόβο
πέρασε η ζωή μου

Δεν έχω γράψει ποιήματα
δεν έχω γράψει ποιήματα
μόνο σταυρούς
σε μνήματα
καρφώνω 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...