Και τα καταφέραμε!!!
Τριάντα δύο μαθητές και μαθήτριες της Β΄ Λυκείου αποφάσισαν να περιπλανηθούν μαζί μας στα μονοπάτια της ποιητικής τέχνης και να μυηθούν στο έργο δύο κορυφαίων ποιητών της γενιάς τους, του Κώστα Καρυωτάκη και της Μαρίας Πολυδούρη.
Στην πορεία ανταμώσαμε και πάλι, όταν ήρθαμε αντιμέτωποι με την πολυθρύλητη σχέση της «Μαρίκας» και του «Τάκη», όπως συνήθιζαν να προσφωνούν ο ένας τον άλλο. Ένας ανεκπλήρωτος έρωτας, μια μοιραία σχέση ανάμεσα σε δυο νέους, δεμένους με το κλωνάρι μιας αδυσώπητης μοίρας. Εκείνος, «ιδανικός αυτόχειρ», αποφασίζει να δώσει τέλος στη μίζερη- για τον ίδιο- ζωή του ένα απομεσήμερο του Ιουλίου, σε ηλικία 32 ετών. Εκείνη, «μιαν αυγούλα μελαγχολική του Απρίλη», σε προχωρημένο στάδιο φυματίωσης, αφήνει την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο «Σωτηρία», σε ηλικία 28 ετών. «Και ήταν νέοι. Πολύ νέοι. Και τους άφησεν εδώ, μια νύχτα, σ’ ένα βράχο, το πλοίο που τώρα χάνεται στου απείρου την καρδιά». Έτσι το θέλησε η μοίρα… Έτσι εμπνευστήκαμε κι εμείς το θεατρικό μας δρώμενο.
Η φωτιά που σιγόκαιγε μέσα μας φούντωσε απότομα, όταν ήρθαμε σε επαφή και με το βιβλίο «Βρέχει φως», του Κωστή Γκιμοσούλη, μία πρωτότυπη μυθιστορηματική βιογραφία βασισμένη στη ζωή και στη σχέση της Μαρίας Πολυδούρη και του Κώστα Καρυωτάκη. Εκεί η πραγματική ιστορία των δύο πρωταγωνιστών μεταπλάθεται αφηγηματικά σύμφωνα με τη φαντασία του συγγραφέα, με αποτέλεσμα να προκύπτει μία ιστορία που αγαπιέται πολύ και συγκινεί.
Η ιστορία που θα σας παρουσιάσουμε είναι απλή στη σύλληψή της, μα βγαλμένη μέσα από την καρδιά μας, κατά τον τρόπο που ο ίδιος ο Καρυωτάκης μας υποδεικνύει: «Δικοί μου οι στίχοι, απ’ το αίμα μου παιδιά». Ακολουθούμε το νήμα της ζωής τους με ενδιάμεσους σταθμούς την έλευση των δύο στην Αθήνα, για επαγγελματικούς και όχι μόνο λόγους, τη μεταξύ τους γνωριμία, το άδοξο τέλος της σχέσης τους και τον τραγικό επίλογο που τους επιφυλάσσει η μοίρα. Δεν πρόκειται για θεατρικές σκηνές με αυστηρή δομή και διάρθρωση, αλλά για φωτογραφικά στιγμιότυπα που περνούν ανεπαίσθητα μπροστά από τα μάτια του θεατή, υπενθυμίζοντας ότι και η ζωή δεν είναι τίποτε άλλο από στιγμές και ότι έρχεται κάποτε η ώρα «η παράσταση να ρίξει τη μαύρη της αυλαία», κατά τον προσφιλή στίχο του Λάμπρου Πορφύρα.
«Δεν κάνουμε θέατρο για να ζήσουμε. Κάνουμε θέατρο για να πλουτίσουμε τους εαυτούς μας, το κοινό που μας παρακολουθεί[..] Μόνος του ο καθένας είναι ανήμπορος[..]Μαζί ίσως κάτι μπορέσουμε να κάνουμε. Το θέατρο, ως μορφή Τέχνης, δίνει τη δυνατότητα να συνδεθούμε, να συγκινηθούμε, ν’ αγγίξουμε ο ένας τον άλλον, να νιώσουμε μαζί την αλήθεια. Να γιατί διαλέξαμε το θέατρο σα μορφή εκδήλωσης του ψυχικού μας κόσμου».
Αυτό θα προσπαθήσουμε κι εμείς να κάνουμε. Να σας συγκινήσουμε, να σας μεταδώσουμε λίγη από τη συναισθηματική δόνηση που κομίζει η ποίηση. Οψόμεθα…
Κυριακή Τσιτσιπά, Φιλόλογος 1ου ΓΕΛ Κομοτηνής
Η παράσταση θα ανέβει στις 26 Απριλίου 2013 στο χώρο του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής.
Υπεύθυνοι καθηγητές: Δημήτριος Τζελέπης-Κυριακή Τσιτσιπά
Τέτοιες προσπάθειες αξίζουν όχι μόνο συγχαρητήρια αλλά βραβεία από εκπαιδευτικούς που δίνουν τη ζωή τους και αγαπούν πραγματικά αυτό που κάνουν...Εύχομαι τα καλύτερα για την παράσταση και περιμένω ντοκουμέντα το Πάσχα..Φιλιά Πολλά!!Μου λείπεις φέτος !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ Φωτεινούλα μου. Ελπίζω και εύχομαι από του χρόνου να έχω τη δική σου βοήθεια στην οργάνωση παρόμοιων εκδηλώσεων. Η ισχύς εν τη ενώσει!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή