Σε μια στιγμή αδυναμίας, όταν ο νους ταξιδεύει στου "απείρου τη νυχτιά", όταν οι κεραίες της ευαισθησίας είναι τεντωμένες και ο χείμαρρος των συναισθημάτων ξεχειλίζει, τότε αρκεί μία μικρή σπίθα δημιουργικής έμπνευσης, για να προκύψει κάτι το ευφάνταστο. Κάπως έτσι ξεκίνησε και η δημιουργία του συγεκριμένου ιστολογίου, με τη φιλοδοξία να αποτελέσει χώρο γόνιμης ανταλλαγής σκέψεων, διανοημάτων, εμπειριών. Στη βάση της προσπάθειας αυτής-που δεν διεκδικεί τα εύσημα του επαγγελματισμού-βρίσκεται η αγάπη για καθετί το ανθρώπινο, για κάθε μορφή πνευματικής δραστηριότητας που ανάγει τον άνθρωπο στη σφαίρα της αιωνιότητας και δεν τον αφήνει να χαθεί στη "σκόνη του χρόνου". Με όχημα, λοιπόν, την ευαισθησία, το όνειρο, τη φαντασία, ακόμη και την ψευδαίσθηση, ας ταξιδέψουμε σε έναν κόσμο που επιμένει να φέρει ακόμα τη σφραγίδα της γνησιότητας, του αλώβητου, του καθαρού, του άσπιλου και αμόλυντου από την πεζότητα και ρηχότητα της καθημερινότητάς μας!!!

Αντί καλωσορίσματος...

Τι νέοι που φτάσαμεν εδώ, στο έρμο νησί, στο χείλος
του κόσμου, δώθε απ' τ' όνειρο και κείθε απ' τη γη!

Κ. Καρυωτάκης, Ελεγεία και Σάτιρες

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Τρομοκρατία και παραβίαση συνταγματικών ελευθεριών

Στα πλαίσια της προετοιμασίας μας για τους επικείμενους αγώνες επιχειρηματολογίας τον προσεχή Μάρτιο ασχοληθήκαμε με το θέμα κατά πόσο στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας νομιμοποιείται η καταπάτηση των συνταγματικών ελευθεριών και δικαιωμάτων. Η ομάδα του λόγου τάχθηκε υπέρ της καταπάτησης, ενώ η ομάδα του αντιλόγου εναντίον. Παραθέτω, λοιπόν, τα επιχειρήματα που κάθε πλευρά επιστράτευσε προκειμένου να υποστηρίξει τη θέση της. Μεγάλη έμφαση θα πρέπει να δοθεί όχι μόνο στο περιεχόμενο της επιχειρηματολογίας, αλλά και στην άρτια δομή του λόγου, στην προσεγμένη έκφραση και στη σαφή και ξεκάθαρη διατύπωση των επιχειρημάτων, ώστε να διαφαίνεται ο ειρμός της σκέψης, η λογική αλληλουχία των νοημάτων.


ΘΕΜΑ: Στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, η παραβίαση των συνταγματικών ελευθεριών και δικαιωμάτων είναι απόλυτα δικαιολογημένη.


1Η ΟΜΙΛΗΤΡΙΑ(ΛΟΓΟΥ)

Αγαπητό κοινό, σεβαστοί προσκεκλημένοι, αγαπητές ομάδες του λόγου και του αντιλόγου, φίλοι χρονομέτρες

(Εισαγωγή)
Κληθήκαμε σήμερα εδώ για να συζητήσουμε το θέμα που αφορά στο κατά πόσο δικαιολογείται η παραβίαση συνταγματικών ελευθεριών και δικαιωμάτων στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας

(Κατάθεση της οπτικής γωνίας θεώρησης του θέματος)
Η ομάδα μου τίθεται υπέρ του να παραβιάζονται οι συνταγματικές ελευθερίες και τα δικαιώματα στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

(Ορισμός)
Εκπροσωπώντας, λοιπόν, την ομάδα μου ως πρώτη ομιλήτρια του λόγου, θα ήθελα αρχικά να προβώ σε μία οριοθέτηση του υπό συζήτηση θέματος.

Με τον όρο τρομοκρατία εννοούμε τη συστηματική χρήση βίας από ομάδες, οργανώσεις, μειονότητες, στρατούς ή μυστικές υπηρεσίες, με απώτερο στόχο τον εκφοβισμό λαών, κυβερνήσεων ή πολιτικών αντιπάλων για την εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων.
Με τη σειρά του ο «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» αναφέρεται στη συστηματική προσπάθεια καταστολής της τρομοκρατίας, στα πλαίσια της οποίας οι κυβερνήσεις καταφεύγουν στη χρήση κάθε μέσου, θεμιτού ή αθέμιτου.
Από την άλλη ο όρος «συνταγματικές ελευθερίες και δικαιώματα» αφορά στοιχειώδεις/θεμελιώδεις ελευθερίες και δικαιώματα που κατοχυρώνονται νομοθετικά, όπως το δικαίωμα στη ζωή, την ελευθερία, την προσωπική ασφάλεια, την ιδιοκτησία, το άσυλο της ιδιωτικής ζωής.
Τέλος, μιλάμε για παραβίαση των συνταγματικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, όταν αυτές καταπατώνται / καταστρατηγούνται με βάναυσο τρόπο.

(ΚΥΡΙΩΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ)

1ο Επιχείρημα

Θα ήθελα να ξεκινήσω ως πρώτη ομιλήτρια την επιχειρηματολογία της ομάδας μου με μία βασική παρατήρηση. Θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι η παγκόσμια ειρήνη-υπό τη διαρκή απειλή ενός νέου πυρηνικού πολέμου- θεωρείται επισφαλής και μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά εύθραυστη. Τέτοιες ενέργειες δυναμιτίζουν την ατμόσφαιρα, διαρρηγνύουν την κοινωνική συνοχή, σπέρνουν το φόβο και τον πανικό, εγκαθιδρύοντας ένα κλίμα τρομολαγνείας. Η έκταση, λοιπόν, της απειλής είναι τόσο μεγάλη που δικαιολογεί την προσωρινή προσφυγή σε πρακτικές εκτάκτου ανάγκης, καθώς μονάχα αυτές θα μας επιτρέψουν να περισώσουμε τις δημοκρατικές αξίες.


2ο Επιχείρημα

Θα ήθελα εν συνεχεία να σας αναφέρω ότι αυτό που δικαιολογεί την καταφυγή σε «ακραίες λύσεις», όπως τα βασανιστήρια, η φυλάκιση, η στέρηση του δικαιώματος σε μια δίκαιη δίκη, είναι σαφέστατα η βούληση να επιτευχθεί η πρόληψη. Το ζητούμενο πάντα είναι η απόσπαση πληροφοριών, να μιλήσουν ορισμένα άτομα και, αν αρνηθούν, να υποχρεωθεί να μιλήσει το σώμα τους. Δεν θα πρέπει να διαλανθάνει της προσοχής μας ότι ο τρομοκράτης είναι άτομο αδίστακτο, απόλυτα προσηλωμένο στο στόχο του, διακατέχεται από μια μανία καταστροφής, δεν έχει ηθικούς ενδοιασμούς, περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να βάλει σε εφαρμογή τα ολέθρια σχέδιά του. Συνεπώς, προτού φτάσουμε εμείς να καταπατήσουμε τα δικαιώματά του, έχει φροντίσει ο ίδιος να καταπατήσει το θεμελιώδες δικαίωμα στη ζωή και στην προσωπική ασφάλεια.


(Συνόψιση)
Θα ήθελα, τέλος, να προβώ σε μία συνόψιση των βασικών σημείων της επιχειρηματολογίας μου που εκτέθηκε παραπάνω, υπογραμμίζοντας αρχικά την ανάγκη διασφάλισης της παγκόσμιας ειρήνης που κινδυνεύει υπό τη διαρκή απειλή ενός νέου πυρηνικού πολέμου, ανάγκη που επιβάλλει την καταφυγή σε κάθε μέσο-ακόμη και στη χρήση βίας-προκειμένου να περιφρουρηθούν οι δημοκρατικές αξίες. καταπατήσει το θεμελιώδες δικαίωμα στη ζωή πολλών συνανθρώπων του.
Τέλος, ένα ακόμη σημείο που εγκαλεί την προσοχή μας αφορά στην ανάγκη να επιτευχθεί η πρόληψη τέτοιου είδους δυσάρεστων γεγονότων, και στο όνομα αυτής της ανάγκης κάθε προσφυγή σε ακραία μέτρα θεωρείται νόμιμη και απόλυτα δικαιολογημένη. Ας μη λησμονούμε ότι ο τρομοκράτης, προτού υποστεί ο ίδιος παραβίαση των συνταγματικών του ελευθεριών, έχει ήδη στερήσει το δικαίωμα στη ζωή πολλών συνανθρώπων του και μάλιστα με ανενδοίαστο τρόπο.

Ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας.


2Η ΟΜΙΛΗΤΡΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ



Αγαπητό κοινό, σεβαστοί προσκεκλημένοι, αγαπητές ομάδες του λόγου και του αντιλόγου, φίλοι χρονομέτρες

1ο Επιχείρημα

Ως δεύτερη ομιλήτρια του λόγου θα ήθελα προσθέσω ότι κάθε κράτος έχει το δικαίωμα , αλλά και τη ρητή υποχρέωση να περιφρουρεί και να διασφαλίζει τις συνταγματικές  ελευθερίες των πολιτών του. Στο όνομα, λοιπόν, αυτής της υποχρέωσης νομιμοποιείται να μετέρχεται κάθε μέσο, προκειμένου να το επιτύχει. Εξάλλου, το θέμα της τρομοκρατίας θα πρέπει να αντιμετωπίζεται σε μια μακροπρόθεσμη προοπτική και οι «παράπλευρες απώλειες» είναι μέρος του παιχνιδιού.


2ο Επιχείρημα

Θα ήταν αδύνατο να μην αναφερθούμε στα πλείστα όσα παραδείγματα από την τρέχουσα επικαιρότητα που διατρανώνουν την εγκληματική δράση των τρομοκρατών, οι οποίοι συνεχίζουν ανενόχλητοι το έργο τους, όσο οι κυβερνήσεις στέκονται με απάθεια απέναντί τους. Αναμφίβολα η παραδειγματική τιμωρία των ανθρώπων αυτών όχι μόνο θα λειτουργήσει ανασχετικά στα μελλοντικά-καταστροφολογικά-σχέδιά τους, αλλά και θα ικανοποιήσει το αίσθημα δικαίου της κοινής γνώμης, που αξιώνει άμεσες και δραστικές λύσεις για την καταπολέμηση τέτοιου είδους φαινομένων.

(Συνόψιση)
Θα ήθελα, τέλος, να προβώ σε μία συνόψιση των βασικών σημείων της επιχειρηματολογίας μου που εκτέθηκε παραπάνω, τονίζοντας το θεμελιώδες δικαίωμα κάθε κράτους να περιφρουρεί τις συνταγματικές ελευθερίες των πολιτών του, ακόμη και αν αυτό επιβάλλει την καταφυγή σε αθέμιτα μέσα, όπως είναι η χρήση βίας. Εκείνο που προέχει είναι ο τελικός στόχος(ασφάλεια) και όχι τα μέσα που θα χρησιμοποιήσει κανείς για να τον επιτύχει.
Τέλος, ας μη λησμονούμε ότι οι πολίτες, ζώντας με το φόβο και την απειλή ενός νέου τρομοκρατικού χτυπήματος, αξιώνουν την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων και συνεπώς την καταφυγή σε μέσα που θα αναχαιτίσουν τη δράση των τρομοκρατών.

Ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας.


1Η ΟΜΙΛΗΤΡΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΛΟΓΟΥ

Αγαπητό κοινό, σεβαστοί προσκεκλημένοι, αγαπητές ομάδες του λόγου και του αντιλόγου, φίλοι χρονομέτρες

(Κατάθεση της οπτικής γωνίας θεώρησης του θέματος)
Η ομάδα μου τίθεται εναντίον του να παραβιάζονται οι συνταγματικές ελευθερίες και τα δικαιώματα στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

1ο Επιχείρημα
Θα ήθελα να ξεκινήσω ως πρώτη ομιλήτρια την επιχειρηματολογία της ομάδας μου επικεντρώνοντας την προσοχή σας σε ένα βασικό σημείο. Τα αντισυνταγματικά μέτρα χρησιμοποιούνται ως πρόσχημα των εκάστοτε κυβερνήσεων για την εγκαθίδρυση ενός κλίματος επιτήρησης, γεγονός που μοιραία οδηγεί εκτός πλαισίων της δημοκρατίας. Τρανό παράδειγμα συνιστούν οι περίφημες nofly-listsπου υιοθέτησαν οι Η.Π.Α. μετά το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου. Έτσι, στο όνομα της πρόληψης, του δικαιώματος επέμβασης πριν από την εκδήλωση μιας παράνομης πράξης, διαπιστώθηκε η προσφυγή σε πρακτικές, όπως η συλλογή πληροφοριών, η αποθήκευση και η διαλογή τους, πρακτικές που απέχουν μακράν από το δικαίωμα στο απαραβίαστο της ιδιωτικής ζωής. Επίκαιρη παραμένει η άποψη του μεγάλου Αθηναίου ρήτορα Δημοσθένη, σύμφωνα με την οποία «ουδείς αδίκαστος καταδικάζεται». Αυτό σημαίνει ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα σε μια δίκαιη δίκη και διατηρεί το τεκμήριο της αθωότητας έως ότου αποδειχθεί έμπρακτα η ενοχή του.
2ο Επιχείρημα
Συνεχίζοντας την επιχειρηματολογία μου θα ήθελα να σας καταστήσω σαφές ότι η εντατικοποίηση της διεθνούς αντιτρομοκρατικής συνεργασίας επέτρεψε σε πολλές δικτατορίες, όπως και σε καθεστώτα ανελεύθερα από τα οποία ζητήθηκε να συμβάλουν στη συλλογή πληροφοριών για ύποπτους τρομοκράτες, να σκληρύνουν την καταστολή που εφαρμόζουν εναντίον των αντιφρονούντων τους ή των εθνοτικών και θρησκευτικών τους μειονοτήτων(Αίγυπτος, Λιβύη, Νεπάλ, Αλγερία, Τυνησία)

(Συνόψιση)
Θα ήθελα, τέλος, να προβώ σε μία συνόψιση των βασικών σημείων της επιχειρηματολογίας μου που εκτέθηκε παραπάνω υπογραμμίζοντας ότι η καταφυγή σε αντιτρομοκρατικά μέτρα χρησιμοποιείται ως πρόσχημα των εκάστοτε κυβερνήσεων για την εγκαθίδρυση ενός κλίματος επιτήρησης που μοιραία οδεηγεί εκτός πλαισίων δημοκρατίας. Επίσης, δεν θα πρέπει να διαλανθάνει της προσοχής μας ότι σε αρκετές περιπτώσεις η εντατικοποίηση της διεθνούς αντιτρομοκρατικής συνεργασίας προσέφερε σε δικτατορικά καθεστώτα το πάτημα για τη σκλήρυνση της καταστολής τους εναντίον των πολιτικών τους αντιφρονούντων. Ως φυσικό επακόλουθο άνθρωποι που δεν σχετίζονταν με την τρομοκρατία διώχθηκαν ανηλεώς-με χαλκευμένες κατηγορίες-ως ύποπτοι για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις.

Ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας.


2Η ΟΜΙΛΗΤΡΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΛΟΓΟΥ

1ο Επιχείρημα
Ως δεύτερη ομιλήτρια του αντιλόγου θα ήθελα αρχικά να σημειώσω ότι πολλάκις παρατηρείται η-εσφαλμένη κατά τη γνώμη μας-σύνδεση της τρομοκρατίας με συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες. Έτσι, ως υποψήφιος τρομοκράτης σκιαγραφείται ο άνεργος μετανάστης, ο χωρίς χαρτιά. Διαφαίνεται, δηλαδή, μία προσπάθεια διασύνδεσης της τρομοκρατίας με ομάδες ευάλωτων ατόμων, των οποίων τα δικαιώματα και οι ελευθερίες έχουν προ πολλού καταπατηθεί. Ατόμων που λόγω δυσμενών οικονομικών και κοινωνικών συγκυριών αδυνατούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και σύρονται-χωρίς καμιά προειδοποίηση-άδικα στην καταδίκη.

2ο Επιχείρημα
Συνεχίζοντας την επιχειρηματολογία μου θα ήταν αδύνατο να μην αναφερθώ και στο γεγονός μέθοδοι όπως η χρήση βασανιστηρίων, η άσκηση ψυχολογικής βίας, οι παράνομες συλλήψεις και κρατήσεις, όχι μόνο δε συνιστούν αποτελεσματική λύση για μια ευνομούμενη και δημοκρατική κοινωνία, αλλά δημιουργούν έναν φαύλο κύκλο, καθώς η βία φέρνει βία. 

(Συνόψιση)
Θα ήθελα, τέλος, να προβώ σε μία συνόψιση των βασικών σημείων της επιχειρηματολογίας μου που εκτέθηκε παραπάνω επισημαίνοντας τη λανθασμένη διασύνδεση της τρομοκρατίας με συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες, αδύναμες να αμυνθούν και να υπερασπίσουν τα δίκαιά τους, όπως είναι οι παράνομοι μετανάστες, οι προερχόμενοι από χώρες του αραβικού κόσμου. Θα ήθελα να ολοκληρώσω την τοποθέτησή μου με την κοινή διαπίστωση ότι η βία δημιουργεί έναν νέο κύκλο βίας, ότι εν τέλει η καταφυγή σε ακραίες λύσεις, όχι μόνο δε λύνει τα υπάρχοντα προβλήματα, αλλά επιβαρύνει την όλη κατάσταση.

Ευχαριστώ για την προσοχή σας.






1 σχόλιο:

  1. κυρία οι αγώνες επιχειρηματολογίας καθώς και ο τρόπος με τον οποίο οι ομιλήτριες - ομιλητές χειρίζονται τον λόγο μου κέντρισαν το ενδιαφέρον... θα ήθελα πάρα πολύ αν του χρόνου γίνει πάλι ομάδα να συμμετέχω κι εγώ σε αυτή...πιστεύω ότι είναι μια πολύ συναρπαστική εμπειρία και θα θέλω πολύ να την ζήσω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...