Σε μια στιγμή αδυναμίας, όταν ο νους ταξιδεύει στου "απείρου τη νυχτιά", όταν οι κεραίες της ευαισθησίας είναι τεντωμένες και ο χείμαρρος των συναισθημάτων ξεχειλίζει, τότε αρκεί μία μικρή σπίθα δημιουργικής έμπνευσης, για να προκύψει κάτι το ευφάνταστο. Κάπως έτσι ξεκίνησε και η δημιουργία του συγεκριμένου ιστολογίου, με τη φιλοδοξία να αποτελέσει χώρο γόνιμης ανταλλαγής σκέψεων, διανοημάτων, εμπειριών. Στη βάση της προσπάθειας αυτής-που δεν διεκδικεί τα εύσημα του επαγγελματισμού-βρίσκεται η αγάπη για καθετί το ανθρώπινο, για κάθε μορφή πνευματικής δραστηριότητας που ανάγει τον άνθρωπο στη σφαίρα της αιωνιότητας και δεν τον αφήνει να χαθεί στη "σκόνη του χρόνου". Με όχημα, λοιπόν, την ευαισθησία, το όνειρο, τη φαντασία, ακόμη και την ψευδαίσθηση, ας ταξιδέψουμε σε έναν κόσμο που επιμένει να φέρει ακόμα τη σφραγίδα της γνησιότητας, του αλώβητου, του καθαρού, του άσπιλου και αμόλυντου από την πεζότητα και ρηχότητα της καθημερινότητάς μας!!!

Αντί καλωσορίσματος...

Τι νέοι που φτάσαμεν εδώ, στο έρμο νησί, στο χείλος
του κόσμου, δώθε απ' τ' όνειρο και κείθε απ' τη γη!

Κ. Καρυωτάκης, Ελεγεία και Σάτιρες

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Πανελλήνιες 2013: Προτεινόμενα Θέματα Παραγωγής Λόγου για τη Νεοελληνική Γλώσσα

Η ώρα της κρίσης έφτασε για χιλιάδες υποψηφίους που θα κάνουν αύριο το ντεμπούτο τους στις Πανελλήνιες εξετάσεις με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. Ένα μάθημα που ως γνωστόν διαδραματίζει ρυθμιστικό παράγοντα στην τελική βαθμολογία. Εμείς, συμμεριζόμενοι την αγωνία των παιδιών, στεκόμαστε απλά αρωγοί στην προσπάθειά τους. Ένα τελικό φρεσκάρισμα είναι πάντοτε χρήσιμο, γι' αυτό και δημοσιεύουμε ορισμένα θέματα που  αφορούν στην παραγωγή λόγου, εκεί δηλαδή όπου οι μαθητές και οι μαθήτριες οφείλουν να επιστρατεύουν τη φαντασία, αλλά και να ξεδιπλώσουν τις εκφραστικές τους ικανότητες. Τα παρακάτω θέματα(με εξαίρεση το τελευταίο που έχουμε προσθέσει) αποτελούν μία πρόταση του Φροντιστηρίου Άλφα και αναδημοσιεύονται εδώ με την άδεια των υπεύθυνων καθηγητών του.


1ο ΘΕΜΑ

Οι θεσμοί συνιστούν τις σταθερές και οργανωμένες σχέσεις και δραστηριότητες που η κοινωνία θεσπίζει, προκειμένου να ικανοποιούνται σημαντικές κοινωνικές ανάγκες. Εντούτοις, στις μέρες μας διαπιστώνεται δυσλειτουργία ή και ανεπάρκεια ορισμένων από αυτούς. Έχοντας υπόψη σας την αξία και τη λειτουργικότητα των θεσμών σε μία κοινωνία, αποφασίζετε να δημοσιεύσετε ένα άρθρο στη σχολική σας εφημερίδα στο οποίο: α)προσδιορίζετε τους θεσμούς εκείνους που θεωρείτε σημαντικότερους και β) εξηγείτε τους λόγους για τους οποίους πολλοί από τους θεσμούς διέρχονται κρίση.



2ο ΘΕΜΑ


Ο Αριστοτέλης, εξαίροντας τη σημασία των νόμων, σημείωνε ενδεικτικά: «Όπως το σώμα, όταν στερηθεί της ψυχής πεθαίνει, έτσι και η πόλη, όταν δεν υπάρχουν νόμοι, καταλύεται». Εντούτοις, στις μέρες μας διαπιστώνεται συχνά η ανικανότητα των νόμων να ανταποκριθούν στο σημαίνοντα ρόλο τους, ενώ δεν λείπουν και περιπτώσεις κακής εφαρμογής ή παρερμηνείας τους με αποτέλεσμα τη δυσπιστία των πολιτών απέναντί τους. Συναισθανόμενοι, λοιπόν, το μέγεθος της ευθύνης που πρέπει να διακατέχει όλους τους πολίτες μιας ευνομούμενης κοινωνίας, αποφασίζετε να παρουσιάσετε μία εισήγηση σε σχετική ημερίδα ευαισθητοποίησης που διοργανώνει το σχολείο σας με άξονα τα παρακάτω ερωτήματα: α) Πιστεύετε ότι οι πολίτες οφείλουν να συμμορφώνονται απόλυτα με τους νόμους ή έχουν περιθώρια ανυπακοής σε περίπτωση διαφωνίας με αυτούς; β) Ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληρούνται, ώστε οι πολίτες να υπακούουν εκούσια στους νόμους, χωρίς την ανάγκη εξωτερικής επιβολής;



3o ΘΕΜΑ


Υποθέστε ότι το σχολείο σας συμμετέχει σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα κοινωνικής δικτύωσης με άλλα σχολεία του εξωτερικού, βασικός πυλώνας του οποίου είναι η τουριστική ανάδειξη της περιοχής προέλευσης του εκάστοτε σχολείου. Λαμβάνοντας υπόψη σας ότι ο τουρισμός αποτελεί τον δυναμικότερα αναπτυσσόμενο τομέα για την ελληνική οικονομία, αποφασίζετε να δημοσιεύετε μία επιστολή στο διαδίκτυο με αποδέκτες τα ευρωπαϊκά σχολεία που συμμετέχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα με την οποία: Α) Προσδιορίζετε την αναγκαιότητα επένδυσης της χώρας μας στον τομέα του τουρισμού. Β) Αναφέρετε τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται, ώστε η χώρα μας να καταστεί ανταγωνιστική στον τουριστικό τομέα σε πανευρωπαϊκό, αλλά και διεθνές επίπεδο.
4ο ΘΕΜΑ
Ο Δήμος σας διοργανώνει μία εκδήλωση ευαισθητοποίησης των πολιτών πάνω στο ζήτημα του εθελοντισμού. Εκπροσωπώντας τη μαθητική κοινότητα του σχολείου σας αποφασίζετε να εκφωνήσετε μία ομιλία στην οποία θα επικεντρώνεστε αφενός στην αξία της εθελοντικής προσφοράς αφετέρου στους τρόπους με τους οποίους θα καταστεί δυνατή η ενίσχυση του εθελοντικού κινήματος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...