Σε μια στιγμή αδυναμίας, όταν ο νους ταξιδεύει στου "απείρου τη νυχτιά", όταν οι κεραίες της ευαισθησίας είναι τεντωμένες και ο χείμαρρος των συναισθημάτων ξεχειλίζει, τότε αρκεί μία μικρή σπίθα δημιουργικής έμπνευσης, για να προκύψει κάτι το ευφάνταστο. Κάπως έτσι ξεκίνησε και η δημιουργία του συγεκριμένου ιστολογίου, με τη φιλοδοξία να αποτελέσει χώρο γόνιμης ανταλλαγής σκέψεων, διανοημάτων, εμπειριών. Στη βάση της προσπάθειας αυτής-που δεν διεκδικεί τα εύσημα του επαγγελματισμού-βρίσκεται η αγάπη για καθετί το ανθρώπινο, για κάθε μορφή πνευματικής δραστηριότητας που ανάγει τον άνθρωπο στη σφαίρα της αιωνιότητας και δεν τον αφήνει να χαθεί στη "σκόνη του χρόνου". Με όχημα, λοιπόν, την ευαισθησία, το όνειρο, τη φαντασία, ακόμη και την ψευδαίσθηση, ας ταξιδέψουμε σε έναν κόσμο που επιμένει να φέρει ακόμα τη σφραγίδα της γνησιότητας, του αλώβητου, του καθαρού, του άσπιλου και αμόλυντου από την πεζότητα και ρηχότητα της καθημερινότητάς μας!!!

Αντί καλωσορίσματος...

Τι νέοι που φτάσαμεν εδώ, στο έρμο νησί, στο χείλος
του κόσμου, δώθε απ' τ' όνειρο και κείθε απ' τη γη!

Κ. Καρυωτάκης, Ελεγεία και Σάτιρες

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Οι εργαζόμενες γυναίκες τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο



Αναδημοσίευση από: http://www.aragma.gr
Πρωτότυπη δημοσίευση στα αγγλικά: http://www.visualnews.com/2013/09/03/working-women-first-world-war/


Φαίνεται μακριά ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος; Ξέρετε τι δύναμη ήθελε τότε για τις γυναίκες να βγουν στην αγορά εργασίας: Δεν έχουμε εμβληματικές γυναίκες από εκείνη την εποχή, όλες τους ήταν ανώνυμες αλλά σκληρές και ανθεκτικές.
Αυτές οι γυναίκες χαμένες στη λήθη της ιστορίας, αφανείς ήρωες του φύλου γους έβαλαν πλάτη για τη σύγχρονη γυναίκα και όσα δικαιώματα έχει αυτή σήμερα. Αυτές έδωσαν ώθηση στις σουφραζέτες της Αγγλίας, στα γυναικεία κινήματα που ζητούσαν δικαίωμα στην ψήφο.

Δείτε παλιές φωτογραφίες.

Γραμμή παραγωγής πυρομαχικών, Παρίσι 1916
Women in World War 1 2

Γυναίκες αχθοφόροι στο σταθμό Marylebone στο Λονδίνο, 1915

Women in World War 1 3

Γυναίκες πυροσβέστες, Μάρτιος 1916

Women in World War 1 4

Εθελόντριες στρατιωτίνες, Οκτώβριος 1916

Women in World War 1 5

Γυναίκες μηχανολόγοι, 1917

Women in World War 1 6

Γυναίκα μηχανικός, 1915

Women in World War 1 7

Γυναίκα δουλεύει χάλυβα, Νοέμβριος 1917

Women in World War 1 8

Γυναίκα εργάτης σε εργοστάσιο εξοπλισμών, 1914

Women in World War 1 9

Νεαρές γυναίκες από τη Μασαχουσέτη στο πρώτο τάγμα θανάτου, 1917

Women in World War 1 11

Το συγκεκριμένο αρχειακό υλικό θα μπορούσε να αξιοποιηθεί είτε ως αφόρμηση είτε στα πλαίσια μιας συζήτησης με αφορμή την αναφορά στο διαχρονικό αγώνα των φύλων για επιβίωση, αλλά και για κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους (χειραφέτηση γυναικών) πάντοτε ασφαλώς σε συχετισμό με λογοτεχνικά κείμενα συναφούς περιεχομένου που θα δοθούν κατά την κρίση του διδάσκοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...