Σε μια στιγμή αδυναμίας, όταν ο νους ταξιδεύει στου "απείρου τη νυχτιά", όταν οι κεραίες της ευαισθησίας είναι τεντωμένες και ο χείμαρρος των συναισθημάτων ξεχειλίζει, τότε αρκεί μία μικρή σπίθα δημιουργικής έμπνευσης, για να προκύψει κάτι το ευφάνταστο. Κάπως έτσι ξεκίνησε και η δημιουργία του συγεκριμένου ιστολογίου, με τη φιλοδοξία να αποτελέσει χώρο γόνιμης ανταλλαγής σκέψεων, διανοημάτων, εμπειριών. Στη βάση της προσπάθειας αυτής-που δεν διεκδικεί τα εύσημα του επαγγελματισμού-βρίσκεται η αγάπη για καθετί το ανθρώπινο, για κάθε μορφή πνευματικής δραστηριότητας που ανάγει τον άνθρωπο στη σφαίρα της αιωνιότητας και δεν τον αφήνει να χαθεί στη "σκόνη του χρόνου". Με όχημα, λοιπόν, την ευαισθησία, το όνειρο, τη φαντασία, ακόμη και την ψευδαίσθηση, ας ταξιδέψουμε σε έναν κόσμο που επιμένει να φέρει ακόμα τη σφραγίδα της γνησιότητας, του αλώβητου, του καθαρού, του άσπιλου και αμόλυντου από την πεζότητα και ρηχότητα της καθημερινότητάς μας!!!

Αντί καλωσορίσματος...

Τι νέοι που φτάσαμεν εδώ, στο έρμο νησί, στο χείλος
του κόσμου, δώθε απ' τ' όνειρο και κείθε απ' τη γη!

Κ. Καρυωτάκης, Ελεγεία και Σάτιρες

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Άντον Τσέχωφ-Όλγα Κνίπερ: Ένας θυελλώδης έρωτας





Η θεατρική εταιρεία "Πόλις", με έδρα την Ερμούπολη της Σύρου, παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση Τσέχωφ-Κνίπερ: Η αλληλογραφία. Η θεατρική παράσταση έκανε πρεμιέρα το Σάββατο 5 Μαϊου στο Θέατρο Αμαλία(Πειραματική Σκηνή Τέχνης) στην πόλη της Θεσσαλονίκης.
Η παράσταση βασίζεται στην αλληλογραφία του συγγραφέα Άντον Τσέχωφ με την ηθοποιό Όλγα Κνίπερ και αφηγείται μια ιστορία αγάπης που διήρκεσε έξι χρόνια και καταγράφηκε σε 800 περίπου ερωτικά γράμματα. Αυτός είναι ο 38χρονος ήδη διάσημος συγγραφέας κι εκείνη μια νέα ηθοποιός, ιδρυτικό μέλος του Θεάτρου Τέχνης της Μόσχας. Η γνωριμία τους, τον Απρίλιο του 1898 στην ανάγνωση του Γλάρου, εξελίχθηκε σε φιλία, στη συνέχεια σε ερωτική σχέση και τέλος σε γάμο, που κράτησε μέχρι τον θάνατο του συγγραφέα το 1904. Η απόσταση που τους χωρίζει, καθώς ο συγγραφέας, σε προχωρημένο στάδιο φυματίωσης, ζει αναγκαστικά στη Γιάλτα, ενώ η ηθοποιός παίζει στο θέατρο στη Μόσχα, καταγράφεται, άλλοτε δραματικά κι άλλοτε με το έξοχο χιούμορ που τους διακρίνει, στην αλληλογραφία τους.

Διανομή

Όλγα Κνίπερ
Αιμιλία Βάλβη
Άντον Τσέχωφ
Κωνσταντής Μιζάρας

Συντελεστές

Σκηνοθεσία
Ελένη Γεωργοπούλου
Σκηνικά-Κοστούμια
Κλαιρ Μπρέισγουελ
Κίνηση
Νικολέτα Ξεναρίου
Μουσική
Απ. Λεβαντόπουλος
Σχεδιασμός φωτισμών
Βασίλης Κλωτσοτήρας

Απόψεις

Μια φλογερή ερωτική σχέση έξι χρόνων... Σε λιτή και λεπτοκεντημένη σκηνοθεσία της Ελένης Γεωργοπούλου ξεδιπλώνονται με εύθραυστη ισορροπία τα συναισθήματα και οι χαρακτήρες δύο ισοδύναμων προσωπικοτήτων.
- Γιώργος Βιδάλης, Ελευθεροτυπία
Οι δυο ηθοποιοί εκτελεστές μιας εμπνευσμένης σκηνοθετικής παρτιτούρας, βασισμένης στα γράμματα που αντάλλαξαν ο συγγραφέας και η πρωταγωνίστρια, μεταφρασμένα εξαιρετικά από την Χ. Μπάμπου-Παγκουρέλη, μας τύλιξαν απαλά στα επεισόδια μιας θεατρικά γοητευτικής εποχής και ενός δυνατού έρωτα επιτρέποντας μας να υποθέτουμε τα οδυνηρά του σημεία.
- Γιώργος Χατζηδάκης, topostheatrou.blogspot.com
Μικρές αδυναμίες, ανησυχίες, ερωτηματικά, παράπονα και τύψεις συνθέτουν ένα αποσπασματικό σύμπαν έρωτα, έγγαμης συμβίωσης, καλλιτεχνικής συνεργασίας…
- Δημήτρης Τσατσούλης, Ελευθεροτυπία
 
 Πηγή:http://www.piramatikiskini.gr 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...