Σε μια στιγμή αδυναμίας, όταν ο νους ταξιδεύει στου "απείρου τη νυχτιά", όταν οι κεραίες της ευαισθησίας είναι τεντωμένες και ο χείμαρρος των συναισθημάτων ξεχειλίζει, τότε αρκεί μία μικρή σπίθα δημιουργικής έμπνευσης, για να προκύψει κάτι το ευφάνταστο. Κάπως έτσι ξεκίνησε και η δημιουργία του συγεκριμένου ιστολογίου, με τη φιλοδοξία να αποτελέσει χώρο γόνιμης ανταλλαγής σκέψεων, διανοημάτων, εμπειριών. Στη βάση της προσπάθειας αυτής-που δεν διεκδικεί τα εύσημα του επαγγελματισμού-βρίσκεται η αγάπη για καθετί το ανθρώπινο, για κάθε μορφή πνευματικής δραστηριότητας που ανάγει τον άνθρωπο στη σφαίρα της αιωνιότητας και δεν τον αφήνει να χαθεί στη "σκόνη του χρόνου". Με όχημα, λοιπόν, την ευαισθησία, το όνειρο, τη φαντασία, ακόμη και την ψευδαίσθηση, ας ταξιδέψουμε σε έναν κόσμο που επιμένει να φέρει ακόμα τη σφραγίδα της γνησιότητας, του αλώβητου, του καθαρού, του άσπιλου και αμόλυντου από την πεζότητα και ρηχότητα της καθημερινότητάς μας!!!

Αντί καλωσορίσματος...

Τι νέοι που φτάσαμεν εδώ, στο έρμο νησί, στο χείλος
του κόσμου, δώθε απ' τ' όνειρο και κείθε απ' τη γη!

Κ. Καρυωτάκης, Ελεγεία και Σάτιρες

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης: Πατέρα στο σπίτι

Με ένα  κείμενο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, που ανήκει στον κύκλο των αθηναϊκών διηγημάτων του, συνεχίζουμε τη συζήτηση που ξεκινήσαμε μέσα στην τάξη γύρω από τα φύλα στη λογοτεχνία. Στόχος μας είναι αφενός να εξετάσουμε μία ακόμη οπτική γωνία θεώρησης του θέματος, αφετέρου να συγκρίνουμε το πρότυπο γυναίκας, όπως αποτυπώνεται στο κείμενο του σκιαθίτη διηγηματογράφου, με τον πορτρέτο γυναίκας που σκιαγραφείται στο έργο της Πηνελόπης Δέλτα. Οι συγκρίσεις-όπως εξάλλου θα διαπιστώσετε-αναπόφευκτες. Αναπόφευκτο όμως και να μην προβληματιστούμε αναφορικά με τα στερεότυπα, τις παγιωμένες αντιλήψεις που διαχρονικά κρατούν δέσμια τη γυναίκα, ακόμη και στον σύγχρονο πολιτισμένο κόσμο. Πατώντας εδώ μπορείτε να κατεβάσετε το σχετικό κείμενο με τις ερωτήσεις. 


Κλείνουμε τη σημερινή ανάρτηση με ένα βίντεο, στο οποίο ο εικαστικός Κώστας Τσόκλης διαβάζει το διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, "Πατέρα στο σπίτι".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...