Σε μια στιγμή αδυναμίας, όταν ο νους ταξιδεύει στου "απείρου τη νυχτιά", όταν οι κεραίες της ευαισθησίας είναι τεντωμένες και ο χείμαρρος των συναισθημάτων ξεχειλίζει, τότε αρκεί μία μικρή σπίθα δημιουργικής έμπνευσης, για να προκύψει κάτι το ευφάνταστο. Κάπως έτσι ξεκίνησε και η δημιουργία του συγεκριμένου ιστολογίου, με τη φιλοδοξία να αποτελέσει χώρο γόνιμης ανταλλαγής σκέψεων, διανοημάτων, εμπειριών. Στη βάση της προσπάθειας αυτής-που δεν διεκδικεί τα εύσημα του επαγγελματισμού-βρίσκεται η αγάπη για καθετί το ανθρώπινο, για κάθε μορφή πνευματικής δραστηριότητας που ανάγει τον άνθρωπο στη σφαίρα της αιωνιότητας και δεν τον αφήνει να χαθεί στη "σκόνη του χρόνου". Με όχημα, λοιπόν, την ευαισθησία, το όνειρο, τη φαντασία, ακόμη και την ψευδαίσθηση, ας ταξιδέψουμε σε έναν κόσμο που επιμένει να φέρει ακόμα τη σφραγίδα της γνησιότητας, του αλώβητου, του καθαρού, του άσπιλου και αμόλυντου από την πεζότητα και ρηχότητα της καθημερινότητάς μας!!!

Αντί καλωσορίσματος...

Τι νέοι που φτάσαμεν εδώ, στο έρμο νησί, στο χείλος
του κόσμου, δώθε απ' τ' όνειρο και κείθε απ' τη γη!

Κ. Καρυωτάκης, Ελεγεία και Σάτιρες

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2013

Νίκος Καββαδίας: Σαν σήμερα πριν από 103 χρόνια

Σαν σήμερα, πριν από 103 χρόνια, ο ποιητής Νίκος Καββαδίας, αντίκρισε το φως του ήλιου. Ο Νίκος Καββαδίας, ο ποιητής της θάλασσας, ύμνησε όσο κανείς τη σκληρή ζωή των ναυτικών-όντας ναυτικός και ο ίδιος- τη ζυμωμένη με τους καημούς, τον κίνδυνο της περιπέτειας, την αέναη περιπλάνηση, το ατελεύτητο ταξίδι. Τα ποιήματά του αποπνέουν τη θέρμη του περιπλανώμενου ανθρώπου που αφήνεται στη γοητεία του ταξιδιού, αλλά αποζητά ενίοτε και τη θαλπωρή της οικογενειακής εστίας. 

Η ποίηση του Νίκου Καββαδία έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό μετά την κυκλοφορία του δίσκου "Σταυρός του νότου", που περιλάμβανε ποιήματά του μελοποιημένα από το Θάνο Μικρούτσικου, ερμηνευμένα μοναδικά από την αισθαντική φωνή του Γιάννη Κούτρα. 
Πατώντας εδώ μπορείτε να διαβάσετε ένα αξιόλογο αφιέρωμα στη ζωή και στο έργο του ποιητή που δημοσιεύτηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Καθημερινή. 

Κλείνω τη σημερινή ανάρτηση με ένα από τα πιο χαρακτηριστικά ποιήματα του Νίκου Καββαδία, το "Καραντί", που περιλαμβάνεται στην ποιητική συλλογή "Μαραμπού"(1933), με προμετωπίδα την αφιέρωση: "Στο κορίτσι από το Βόλο".

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...