Σε μια στιγμή αδυναμίας, όταν ο νους ταξιδεύει στου "απείρου τη νυχτιά", όταν οι κεραίες της ευαισθησίας είναι τεντωμένες και ο χείμαρρος των συναισθημάτων ξεχειλίζει, τότε αρκεί μία μικρή σπίθα δημιουργικής έμπνευσης, για να προκύψει κάτι το ευφάνταστο. Κάπως έτσι ξεκίνησε και η δημιουργία του συγεκριμένου ιστολογίου, με τη φιλοδοξία να αποτελέσει χώρο γόνιμης ανταλλαγής σκέψεων, διανοημάτων, εμπειριών. Στη βάση της προσπάθειας αυτής-που δεν διεκδικεί τα εύσημα του επαγγελματισμού-βρίσκεται η αγάπη για καθετί το ανθρώπινο, για κάθε μορφή πνευματικής δραστηριότητας που ανάγει τον άνθρωπο στη σφαίρα της αιωνιότητας και δεν τον αφήνει να χαθεί στη "σκόνη του χρόνου". Με όχημα, λοιπόν, την ευαισθησία, το όνειρο, τη φαντασία, ακόμη και την ψευδαίσθηση, ας ταξιδέψουμε σε έναν κόσμο που επιμένει να φέρει ακόμα τη σφραγίδα της γνησιότητας, του αλώβητου, του καθαρού, του άσπιλου και αμόλυντου από την πεζότητα και ρηχότητα της καθημερινότητάς μας!!!

Αντί καλωσορίσματος...

Τι νέοι που φτάσαμεν εδώ, στο έρμο νησί, στο χείλος
του κόσμου, δώθε απ' τ' όνειρο και κείθε απ' τη γη!

Κ. Καρυωτάκης, Ελεγεία και Σάτιρες

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

2013: Έτος Κ.Π. ΚΑΒΑΦΗ

Η έλευση του νέου έτους σημαδεύεται από ένα σημαντικό γεγονός, που υπογραμμίζει ότι αυτός ο τόπος διαθέτει μία πλούσια πολιτιστική παρακαταθήκη. Με απόφαση της UNESCO το 2013 έχει θεσπιστεί ως έτος Κωνσταντίνου Καβάφη. Φαίνεται ότι ο Αλεξανδρινός ποιητής εξακολουθεί να συγκινεί βαθύτατα με την οξύνεια του πνεύματός του, το βαθυστόχαστο ύφος του, τη λεπτή ειρωνεία, τον υφέρποντα αισθησιασμό

Ένας ποιητής που συγακαταλέγεται στο πάνθεο των σημαντικότερων ανθρώπων του πνεύματος, καθώς αναμετρήθηκε με τα θεμελιώδη ζητήματα της ανθρώπινης φύσης: τον έρωτα, το θάνατο, τη φθορά του χρόνου. Κι εμείς με τη σειρά μας θα αποτίσουμε φόρο τιμής στον ποιητή με μία εκδήλωση-αφιέρωμα που θα πραγματοποιηθεί με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης στις 21 Μαρτίου 2013. 

Ο Γιάννης Τσαρούχης απαγγέλλει ένα πολύ γνωστό ποίημα του Κ.Π. Καβάφη στο σπίτι του Ανδρέα Εμπειρίκου(1972).

Che fece .... il gran rifiuto

Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα
που πρέπει το μεγάλο Ναι ή το μεγάλο το Οχι
να πούνε. Φανερώνεται αμέσως όποιος τόχει
έτοιμο μέσα του το Ναι, και λέγοντάς το πέρα

πηγαίνει στην τιμή και στην πεποίθησί του.
Ο αρνηθείς δεν μετανοιώνει. Αν ρωτιούνταν πάλι,
όχι θα ξαναέλεγε. Κι όμως τον καταβάλλει
εκείνο το όχι -- το σωστό -- εις όλην την ζωή του.

Κωνσταντίνος Π. Καβάφης (1901)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...